Jachthond

De Bracco Italiano is een kortharige Italiaanse staande jachthond die zeer all round kan worden ingezet. Hij kan uiteraard worden ingezet bij het echte staande jachthondenwerk vóór het schot maar ook bij het apporteerwerk na het schot is de Bracco Italiano goed bruikbaar. Dat bewijst het feit dat er in 2013 een Bracco Italiano op de Nimrod mee deed. De hond is echter ook zeer geschikt om sleepsporen uit te werken. Hier is in Nederland echter nog niet zo veel ervaring mee opgedaan. Hieronder in het kort iets over deze mogelijkheden.

Veldwerk

Image

De Bracco Italiano loopt tegen de wind in vóór de jager uit door een veld en doorzoekt dit systematisch door een soort laverend patroon te volgen.

Als er wild geroken wordt (verwaaiing) dan zal de hond op een rasspecifieke manier reageren. Hij zal vaart minderen en naar het wild toe trekken totdat hij uiteindelijk voorstaat. Dit staat allemaal heel mooi beschreven in de "Pastrone standaard" .

Als de hond eenmaal vast voorstaat dan kan de jager de hond opdragen het wild op te stoten om het vervolgens wel of niet te schieten.

Er worden in Nederland ook veldwedstrijden georganiseerd waaraan Bracchi mee mogen doen. Hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat is beschreven in het Algemeen Veldwedstrijd Reglement van het ORWEJA (ORganisatie WEdstrijdwezen JAchthonden). De Bracco Italiano valt onder Rubriek I.C - Continentale staande jachthonden - van Artikel IV.2 in het supplement voor staande honden. De wedstrijden die met deze honden gelopen worden worden Continentaal II genoemd. Er kunnen punten gehaald worden die uiteindelijk een CACIT titel oplevert.

In Italie is dit een zeer gewaardeerde sport waar de Bracco Italiano speciaal op gefokt is. De wedstrijden trekken zeer veel publiek en er doen veel deelnemers mee.

KNJV-proeven

In Nederland worden de KNJV-proeven steeds populairder. Het is heel goed mogelijk met de Bracco Italiano KNJV-proeven te halen. De volgende 10 proeven zijn gestandaardiseerd in het “Reglement Jachthondenproeven” van ORWEJA.

Image
 1. Aangelijnd en los volgen.
 2. Uitsturen en komen op bevel.
 3. Houden van de aangewezen plaats.
 4. Apport te land (konijn).
 5. Apport uit diep water (eend).
 6. Verloren apport te land.
 7. Markeerapport te land.
 8. Apport over diep water.
 9. Dirigeerproef te land.
 10. Apport van verre loper over breed water.

De volgende diploma’s kunnen daarbij gehaald worden op door de KNJV georganiseerde examens.

 • C-diploma indien voldoende voor de proeven 1 t/m 5
 • B-diploma indien voldoende voor de proeven 1 t/m 8
 • A-diploma indien voldoende voor de proeven 1 t/m 10

Als dit allemaal goed gegaan is dan kunnen er Meervoudige Apporteer Proeven (MAP’s) gehaald worden. Dit zijn niet gestandaardiseerde proeven in twee niveaus. Het B-niveau en het A-niveau. Als jullie Bracco dit haalt dan is dat het bewijs dat jullie een hond van absolute topklasse hebben. Maar dit betekent ook dat de baasjes goed met hun hond werken!

ImageAls er in één seizoen twee A-diploma’s op een Meervoudige Apporteerproef zijn behaald worden voorjager en hond zo goed gevonden dat ze mogelijk uitgenodigd worden voor de ultieme wedstrijd, de Nimrod-proef. Dat waren één van de eisen in 2015. De uiteindelijke winnaar van deze proef krijgt een wisseltrofee, de Nimrod Beker.

Op deze foto staat de eerste Bracco die met de Nimrod meedeed - Valentino di Ala d'Oro met Oscar Elbring. In 2013 was deze eer weggelegd voor Anika Corpeleijn (eigenaar) en Tom van der Linden (voorjager) met Scialatelli di Regione Montagosa ('June'). Wie is de volgende?

Deel op sociale media: